Verschillende soorten inkjetpapier

test

Er zijn verschillende soorten papier voor verschillende soorten printers. In dit artikel leggen we het verschil uit tussen coated en uncoated papier en waarom ze voor verschillende doeleindes geschikt zijn.

Waarom inkjetpapier gebruiken in uw inkjetprinter?

Er zit een verschil in een laser- en een inkjetprinter. Een laserprinter werkt met toners en een inkjetprinter werkt met vloeibare inkt. Inkjetpapier is zoals het woord het eigenlijk al zegt, geschikt voor de inkjetprinters. Dit heeft er mee te maken dat er op het oppervlak van inkjetpapier een speciale coating of toplaag is aangebracht. Deze toplaag zorgt ervoor dat de inkt op zijn plek blijft. Papier dat niet speciaal bestemd is voor de inkjetprinter heeft deze toplaag niet. Het gevolg kan zijn dat de inkt over het papier uitloopt, wat resulteert in een minder scherpe en heldere tekst of afbeelding.

Soorten coatings

Voor inkjetpapier bestaan er verschillende varianten, met en zonder coating én speciale tussenlagen om de teksten en afbeeldingen zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Voor elk doeleinde zijn er diverse soorten papier.

Coated

Coated papier wordt ook wel gestreken papier genoemd en heeft een gesloten oppervlakte. Dit leidt tot een grotere kleurkracht. Coated papier kan je herkennen aan de matte of glanzende uitstraling. Het voelt wat gladder aan en kan soms reflecteren in het licht. Dit papier is lastig te beschrijven.

Coated papier is onder andere geschikt voor flyers, folders en brochures.

Uncoated

Daarentegen heeft uncoated papier (niet gestreken) ongeveer 20% meer inkt nodig, terwijl er meer dan 50% minder kleurtinten weergegeven kunnen worden. Dit komt onder andere door de open structuur van het papier, waardoor de inkt meer wordt geabsorbeerd. Dit papier voelt ruwer aan, absorbeert inkt en is goed beschrijfbaar.

Wanneer de kleuren in je drukwerk zoveel mogelijk overeen dienen te komen met de kleuren in je ontwerp, is het advies om voor coated papier te kiezen.

Uncoated papier kan je onder andere gebruiken voor je briefpapier en bedrukte enveloppen.

Barrier coated

Een barrier coating voorkomt het binnendringen van inkt in het basispapier

De barrière laag zit vaak onder de coatinglaag. Dit zorgt ervoor dat de inkt niet verder door kan dringen in het papier. Hierdoor blijven de teksten en afbeeldingen scherp.

PE Coated papier
Een PE-coating (Polyetheen) met barrièrefunctie zorgt voor hogere stijfheid en perfecte vlakheid tijdens het printen. Tevens zal druppel op de PE film blijven staan wat het “bloeden” tegen gaat.